Członkowie Koła Wolontariatu wspólnie z wychowankami Olsztyńskiego Centrum Pomocy Dziecku rozpoczęli realizację projektu „ROZMOWY PRZY RODZINNYM STOLE”. Nasza Akademia została laureatem konkursu ogłoszonego przez Fundację Banku Zachodniego WBK Tu mieszkam, tu zmieniam”.
25 stycznia 2014 roku przed 17-tą przybyliśmy do Olsztyńskiego Centrum Pomocy Dziecku. W drzwiach placówki powitała nas miła dziewczynka, która pomogła przytaszczyć do kuchni zakupione wiktuały. Czegóż tam nie było!
Melony, winogrona, pomarańcze, oliwki, pory, seler, kukurydza….
Zaczynamy od wręczenia dziesięciorgu wychowankom Centrum kuchennych fartuszków. Młodzież pod czujnym okiem wolontariuszek z ATW przygotowuje potrawy karnawałowe. Wre praca, czasu mało. Lidia i Patryk pod kierunkiem koleżanki Eli gniecie, tłucze(wałek tego nie wytrzymał), cieniutko wałkuje i kroi ciasto na faworki. Sylwia przygotowuje – zaproponowaną przez młodzież – sałatkę owocową z melonem. Kamil z kolegą kroją i mieszają składniki sałatki pożywnej. Przebojem okazały się koreczki kol. Marylki.
Zwieńczeniem działań kuchennych była herbatka owocowa z pomarańczą, cytryną i imbirem. Aromatyczna i rozgrzewająca. Czas pracy (1,5 h.) kontroluje kol. Teresa - szefowa Koła Wolontariatu.
W jadalni wychowankowie w towarzystwie naszych koleżanek i kol. Józka przygotowują karnawałowy wystrój. Pojawiły się baloniki, serpentyny i serwetki ozdobione bałwankami. A za oknem śnieg.
Możemy już zasiąść do odświętnie udekorowanego stołu i spróbować naszych pysznych potraw. Jest z nami pani Anna Norejko -Dyrektor Centrum, i pani Aldona Bagińska - Prezes ATW oraz wychowawcy. Było uroczyście, wesoło i rodzinnie. Pan Józef zabawiał młodzież. Snuliśmy opowieści o karnawałowych potrawach i dawnych zwyczajach. Przydały się wspomnienia babci Frani (rocznik 1911) o „zajazdach zapustnych” w dawnych dworkach szlacheckich, które opowiedziała kol. Ela. Gdy to organizowano sannę z pochodniami, jeżdżono od domu do domu, tańczono i pustoszono spiżarnie gospodarzy.
Możemy już zasiąść do odświętnie udekorowanego stołu i spróbować naszych pysznych potraw. Jest z nami pani Anna Norejko -Dyrektor Centrum, i pani Aldona Bagińska - Prezes ATW oraz wychowawcy. Było uroczyście, wesoło i rodzinnie. Pan Józef zabawiał młodzież. Snuliśmy opowieści o karnawałowych potrawach i dawnych zwyczajach. Przydały się wspomnienia babci Frani (rocznik 1911) o „zajazdach zapustnych” w dawnych dworkach szlacheckich, które opowiedziała kol. Ela. Gdy to organizowano sannę z pochodniami, jeżdżono od domu do domu, tańczono i pustoszono spiżarnie gospodarzy.
Na zakończenie spotkania miła niespodzianka! Otrzymaliśmy życzenia i po kwiatku własnoręcznie wykonanym przez dzieci i młodzież z okazji Dnia Babci i Dnia Dziadka. Oczywiście było też pamiątkowe zdjęcie.
W lutym spotkamy się przy kresowym stole. I tak co miesiąc do czerwca będziemy przygotowywać potrawy tradycyjnej kuchni polskiej i gawędzić przy stole. Najważniejsze, że dzieciom i młodzieży spodobał się ten pomysł!!!
Ela Konopacka -Romanowska
Teresa Kowalska
Ela Konopacka -Romanowska
Teresa Kowalska